PCB Sanering

Tjänster

PCB Sanering Stockholm

PCB (polyklorerade bifenyler) används i ett brett spektrum av industriella och kommersiella tillämpningar såsom kylvätskor i elektriska transformatorer, lätta förkopplingar och kondensatorer. PCB har erkända hälsorisker som cancerframkallande toxiner som har skadliga biverkningar, särskilt på hud, njurar, lungor, samt reproduktions- och immunsystemet.

Rivout Group förstår riskerna med PCB förekomst i bostäder eller på arbetsplatser. Med stor expertis i att identifiera och säkert hantera lagring och bortskaffande av PCB-innehållande material, är vi starkt utrustade för att säkerställa att alla dessa material hanteras säkert och i strikt överensstämmelse enligt gällande miljöbestämmelser.

I mer än 30 år har många av Rivout Group medarbetare utfört PCB Sanering i Stockholm för både privatkunder och företag, med en gemensam nämnare – lyckade resultat utan någon negativ miljöhändelse! Varför anlita någon annan för att hantera och bortskaffa detta svåra och mycket reglerade avfallsmaterialet?

Faktum är att när du anlitar Rivout Group för en PCB sanering i Stockholm har du odiskutabelt anställt en av de absolut bästa inom branschen. Varmt välkommen att kontakta våra PCB-förstörelsespecialister för att boka in en gratis utvärdering på plats. Du kan känna dig trygg med att Rivout Group kommer att säkerställa en komplett och effektiv PCB sanering, garanterat!

Sverige har under tjugo år bedrivit ett aktivt arbete för att få bort PCB ur byggnader.

Naturvårdsverket publicerade 1997 en rapport från en undersökning som visade att PCB sprids till omgivningen från byggnader som innehåller PCBhaltiga fogmassor. PCB sprids till marken utanför byggnaden, till luften utanför huset och inomhus samt till material som ligger intill den PCB-haltiga fogmassan. PCB-spridningen från befintliga fogmassor i fasad visade att det är angeläget att sanera PCB i fogmassor och golvmassor, så kallad öppen användning. I Sverige startade 1998 ett omfattande informationsarbete om PCB i byggnader. Arbetet med inventering och sanering av landets byggnader och anläggningar har pågått i varierande omfattning sedan dess. Det kan finnas PCB i fyra olika produkter i svenska byggnader, fogmassor, golvmassor, isolerrutor och små kondensatorer. Sedan 2007 finns krav på att sanera fogmassor och golvmassor med PCB enligt förordningen (2007:19) om PCB m.m.

Denna rapport har skrivits som en sammanfattning av kunskapsläget i Sverige och för att informera om våra erfarenheter. Rapporten beskriver med text och bildexempel hur inventering och provtagning kan göras och hur i första hand fogmassor kan saneras på ett bra sätt med hänsyn till människor och miljö. Här visar vi exempel på utrustning och maskiner som är lämpliga vid sanering och beskriver till exempel när olika verktyg och metoder bör användas. Rapporten behandlar bara PCB i byggnader. När begreppet byggnader används avses också anläggningar. Med PCB i byggnader avses byggnadsmaterial och utrustning som innehåller eller misstänks innehålla PCB.

Vart finns PCB?

Fogmassor

Polysulfidmassor kan ha en tillsats av PCB, men inte alla polysulfidmassor har PCB. Den dominerande användningen i Sverige av polysulfidmassorna var för utvändig tätning av fogar mellan fasadelement, i dilatationsfogar (rörelsefogar i till exempel fasader) och i utvändiga anslutningsfogar vid fönster, dörrar o.d. De kan också förekomma inomhus som fogtätning till exempel i entréer och trapphus. Fogmassor med PCB har i Sverige använts 1956 – 1973, främst under åren 1965 – 1972.

Det är också möjligt att bland andra typer av fogmassor än polysulfidbaserade hitta sådana som är sekundärt förorenade av PCB. De kan innehålla mer än 0,005 % (= 50 mg/kg eller 50 ppm) PCB, som är den halt där fogmassan räknas som PCBhaltig och ska hanteras som farligt avfall.

Golvmassor

PCB kan finnas i plastbaserade golvmassor för fogfria golv, speciellt för halkfria golv som har lagts in i till exempel storkök och industrilokaler från 1956 – 1973. De flesta av dessa golv lades in från mitten av 60-talet. Fabrikatet var Acrydur. Många av dessa golvbeläggningar har bytts ut men det kan finnas PCB-haltiga golvmassor kvar, till exempel dolda under en senare golvbeläggning.

Isolerrutor

PCB kan finnas i svensktillverkade isolerrutor från 1956–1973 samt i importerade rutor till och med 1980. Isolerrutorna användes framför allt i offentliga byggnader, kontorshus med mera, men inte i bostadshus i någon större omfattning. Isolerglasen består av två glas med en distansprofil och en försegling av fogmassa.

Kondensatorer

PCB kan i byggnader i Sverige finnas i små kondensatorer i till exempel lysrörsarmaturer eller i fläktar och pumpar fram till 1980-talet. Kondensatorer i importerad utrustning som installerats en bit in på 1980-talet kan också innehålla PCB. Inventering bör utföras av en person som har tillräcklig kunskap för detta arbete.

Inventering av PCB

Fogmassor och golvmassor ska inventeras i byggnader och anläggningar enligt den svenska PCB-förordningen (PCB-förordning, 2007). Kravet gäller även dolda massor. Isolerrutor och kondensatorer som har eller misstänks ha PCB ska inventeras och märkas upp på plats. Inventeringsarbetet skulle enligt förordningen ha varit klart 2008.

Den som ska inventera PCB bör ha byggteknisk kunskap och veta var det kan finnas fogmassor och andra produkter med PCB. För en bra inventering krävs noggranna förberedelser, till exempel kunskap om och ritningar över byggnaden samt utrustning för provtagning. Inventeringen ska dokumenteras noggrant.

För att konstatera om en fogmassa eller golvmassa innehåller PCB krävs laboratorieanalys. Isolerrutor kan i vissa fall identifieras genom att det finns en Inventering och sanering av PCB i byggnader och anläggningar märkning med tillverkare och årtal i distanslisten. Små kondensatorer i elektrisk utrustning som installerats fram till några år in på 1980-talet ska misstänkas innehålla PCB.

Sanering och omhändertagande

Enligt PCB-förordningen ska fog- och golvmassor med PCB-halter över 500 mg/kg saneras. Sanering innebär att den PCB-haltiga fogmassan och delar av fogkanterna tas bort och hanteras som farligt avfall. Vissa möjligheter till dispens finns. Massor med halter mellan 50 och 500 mg/kg ska saneras senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning. Det finns inga krav på att isolerrutor och kondensatorer med PCB ska tas bort, om de är hela.

Fastighetsägaren har ansvaret för sin fastighet och ska se till att den saneras, om den har visat sig innehålla PCB i fog- eller golvmassor. De som sanerar bör ha kunskap genom utbildning om saneringsteknik, miljöskydd och arbetsmiljö. Vid sanering av fogmassor krävs stor noggrannhet för att inte PCB ska spridas till omgivningen. Särskilda skyddsåtgärder ska vidtas och effektiva verktyg och arbetsmetoder användas. Avfallet ska hanteras så att inte PCB sprids och enligt gällande lagstiftning, och ett antal arbetsmiljöåtgärder ska vidtas för att skydda dem som sanerar.

Isolerrutor med PCB eller misstänkt PCB ska hanteras varsamt och för avfallshanteringen finns krav i lagstiftningen. Kondensatorer i elektriska produkter som ska tas bort, ska sitta kvar i den elektriska produkten som ska lämnas i sin helhet till godkänd förbehandlare av el-avfall.

Vid rivnings- och ombyggnadsarbeten i byggnader från perioden 1956 – 1973 krävs stor uppmärksamhet – det kan finnas mer PCB än man tidigare har hittat!